INDUSTRIE-GENOTEN

Categorie » Alle


Zeester

Motorcoaster "ZEESTER"

Type: 3VD6

 
 

Eigenaar : Gijs Hak
  Nijmegen
  www.zeesternijmegen.nl  =Evenementen te water=

OUDSTE NOG VARENDE COASTER VAN NEDERLAND

Prudentia
Aan de rechteroever van het kanaal van Groningen, nog voor de kruising met het Van Starkenborgkanaal, lag vroeger het centrum van de Groningse scheepsbouw. Een van de werven was de werf van K. Koster Hzn, later omgedoopt in Gideonwerf. Die als eerste het prototype van een kustvaarder ontwierp en bouwde, de allereerste liep in 1923 van stapel en heette "GIDEONA". De GIDEONA II kreeg pas later zijn naam. Bij aanbesteding op de werf in 1926 gaf de opdrachtgever Dhr. Wim H. Muller uit Rotterdam, het schip de "MEUSE". Het schip - met een typische Kosterkont - was 34,26 m lang, 5,85 m breed en met een maximale diepgang van 2.88 m, en meette 177,55 BRT.
Zeester
Buiten tonnenmaat 167 ton, binnen tonnenmaat 225 ton. De MEUSE werd gebouwd met mast en twee steunzeilen en er werd een Brons, 3 cilinder, 160 PK ge‘nstalleerd. Dhr. T. Fekkes uit Groningen kocht het schip en doopte bouwnummer 98 vervolgens in de traditie van de werf, "GIDEONA II". Teboekgesteld in 1928 te Groningen, Brandmerk 751- Z GRON 1928. Hollandnummer HN 6175

Zeester
In 1929 wisselde het schip alweer van eigenaar, en de eveneens uit Groningen afkomstige Dhr. P.H. Fekkes noemde het schip "RUJA". In 1954 werd de coaster eigendom van Dhr. H. Muller uit IJmuiden, die het omdoopte tot "PRUDENTIA".
In 1948 kreeg de coaster en nieuwe motor, de Brons moest plaatsmaken voor een INDUSTRIE 3VD6 van 120 e.p.k. , en de brug werd verhoogd zodat de "PRUDENTIA" beter was toegerust voor de houtvaart uit Finland naar Amsterdam en Zaandam.

Zeester
De kapitein-eigenaar ging echter failliet en het schip werd overgenomen door Rederij Wagenborg, die Dhr. H. Muller als schipper op de PRUDENTIA in dienst nam.
In 1971, op 71 jarige leeftijd ging Dhr H. Muller met pensioen en nam Dhr J. Kreumer uit Rotterdam de "PRUDENTIA" over. Het voor de sportvisserij op zee lastige tuigage werd het schip verwijderd en zo voer de voormalige vrachtvaarder 20 jaar als "HARINGVLIET" met recreatie-vissers van uit Stellendam.

Zeester
Sinds 1991 is het schip in handen van Dhr. Gijs Hak uit Nijmegen, die het exploiteer als evenementen-schip voor recreatieve en culturele happenings, zoals de Filmboot, de Bluesboot, als podium en decor voor theatergroep Ko-Hatta, als voorlichtings-schip bij een anti-racisme projekt, ed.

Dit varend juweeltje kreeg de naam die een ster toekomt : "ZEESTER". Zowel schip als de INDUSTRIE zijn industriele monumenten. Het schip en zijn INDUSTRIE zijn in uitstekende staat, en hoopt dit nog vele jaren zo te houden.

Het schip staat geregistreerd in het,
Nationaal Register Varende Monumenten, Nummer 1987.

Gegevens motor:
merk : INDUSTRIE
type : 3VD6
vermogen : 120 e.p.k.
soort : 3 cilinder
omw./min. : 340
bouwjaar : 1948
motornr. : 3403
aflever datum : 16-12-1948
Zeester Zeester Zeester